Sezamova semena

Zgodovina

Sezam izvira iz Vzhodne Indije, kjer semena uporabljajo tudi pri verskih obredih in simbolizirajo nesmrtnost.

Sezam je ena najstarejših rastlin, ki jih uporabljajo za pridelavo olja, saj so prvi dokazi o njegovi uporabi stari že več kot 4000 let. Omenjajo ga v egipčanskih, mezopotamskih, babilonskih in asirskih zgodovinskih zapisih.

Uporaba

Seme se za hrustljavost in oreškast priokus dodaja raznoraznim jedem, tako slanim kot sladkim: obogatimo pecivo, namaze, kruh, juhe in solate.Halva, orientalska in azijska sladica, ki je priljubljena povsod po svetu, se pripravi iz sezamove paste (tahini), sladkorja in medu. Babilonke so verjele, da sladkanje s halvo pripomore k ohranjanju lepote in mladosti.

Tahini je sezamova pasta ali maslo, ki se uporablja v različnih slanih in sladkih jedeh, predvsem v deželah Bližnjega vzhoda, Turčiji, Grčiji in Severni Afriki. Najbolj znana je uporaba v čičerikinem namazu humus.

Brez sezama tudi japonski suši in gomaši ne bi imela svojega tipičnega okusa, na Siciliji pa iz njega pripravljajo giuggiuleno, sladico, ki poleg sezama vsebuje še med, mandlje in pomaranče.

Pridelovanje

Pridelava sezama je najbolj razširjena v Indiji, na Kitajskem in v Nigeriji.

Rastlina je na sušo odporna tropska enoletnica, ki zraste med 50 in 100 centimetri v višino, cveti pa v rumeni ali vijolični barvi. Tudi semena so lahko različnih odtenkov - od črne do čisto svetlo rjave. Glede na barvo se določa cena in kakovost semen.

Zanimivost

Sezamovo olje se uporablja v prehrani, kozmetiki in tradicionalnem zdravilstvu.  

»Sezam, odpri se!« je v arabski pravljici čarovni rek, ki omogoča dostop do skritega zaklada. Ko sezamov sadež dozori, se namreč odpre, iz njega pa se vsuje bogata bera semen.