Pistacija

Zgodovina

Izvirajo iz osrednje Azije in Bližnjega Vzhoda, v Evropo pa jih je prinesel rimski cesar Vitelij.

Ljudje naj bi se z njimi prehranjevali že v paleolitiku.

Uporaba

Imajo kremasto teksturo in sladek okus z zemeljskimi toni, zato so še posebej priljubljene v slaščičarstvu. Najbolj priljubljena sta zagotovo sladoled in baklava.

Odlično se spajajo tudi začinjenimi in slanimi jedmi. Lepo se podajo na primer baziliki, rožmarinu, sivki, peteršilju, špargljem, endiviji, artičokam, rdeči pesi, rukoli, kozjemu siru, maskarponeju in parmezanu.

Podajo se mesnim jedem – predvsem perutnini in ribam (lososu), najdemo jih tudi v mortadeli. 

Pridelovanje

Največ pistacij pridelajo v Iranu, ZDA in Turčiji.

Drevo pistacije zraste do 10 metrov v višino in uspeva predvsem na bolj sušnih območjih s slano prstjo. Povprečen grm obrodi 50 kilogramov plodov vsaki dve leti.

Botanično sta njena sorodnika indijski orešček in mango. 

Zanimivost

Svetovni dan pistacije je 26. februar.

V Iranu jim rečejo smejoči se oreščki, na Kitajskem veseli oreščki, poznamo pa tudi ime zeleni mandlji.