OREHI | Odlično

OREHI

ZANIMIVOSTI

Iz luščin pridobivajo zelo obstojno barvilo, ki lahko nadomesti črnilo, ali pa z njim rjavo obarvajo tekstil.

Na Kitajskem imajo tradicionalno navado, da za boljšo prekrvavitev med dlanmi vrtijo dva velika lepa stara oreha, hkrati pa ta dva oreha predstavljata tudi statusni simbol. Z orehi Kitajci igrajo tudi neke vrste igro na srečo - »du he tao«.

Iz orehov pridobivajo olje, ki je široko uporabno v kulinariki (vendar se ga ne sme pregrevati) in kozmetiki. Primerno je za nego las in kože, predvsem zaradi zaščite pred vplivi sonca in proti staranju.

UPORABA

Uporabljajo se predvsem pri peki sladic, a so izvrstni tudi v sadnih napitkih, solatah, namazih ali kot pesto. Popestrijo zelenjavne priloge, pripravljene iz brstičnega ohrovta ali gob, podajo pa se tudi k svinjini.

Pogosto so sestavni del domače granole, odlično se podajo čokoladnim sladicam, v Sloveniji pa so prav gotovo najbolj znani kot nadev za potico.

PRIDELOVANJE

Največ orehov pridelajo na Kitajskem, v ZDA (Kalifornija) in Iranu, v Evropi pa prednjačita Romunija in Slovenija.

Najbolj razširjeni sta dve vrsti oreha – perzijski (tudi angleški) in črni. Slednji ima zelo trdo lupino in ne obrodi veliko plodov, zato ga v komercialne namene praktično ne gojijo.

ZGODOVINA

Izvirajo iz Perzije, stari Rimljani pa so drevo posvetili bogu Jupitru. Podobno kot lešnike so jih v prehrani uporabljali že leta 7000 pred našim štetjem.

Skozi zgodovino so bili orehi ena najbolj čaščenih rastlin, saj so nasade orehov omenjali že v mezopotamskih zapisih na glinenih tablicah.

Naši izdelki

Orehova jedrca Odlično, 250 g
4,29 €
Orehova jedrca Odlično, 500 g
7,69 €
Mleti orehi Odlično, 200 g
3,68 €
Varen nakup.

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

Hitra dostava.

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v največ dveh delovnih dveh.

Brezplačna dostava za nakupe nad 25 €.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.