Mandlji

Zgodovina

Mandljevci veljajo za ene prvih udomačenih dreves na svetu.

Izvirajo iz mediteranskega dela Bližnjega vzhoda, danes pa jih gojijo tudi v drugih delih sveta s primernim podnebjem.

Uporaba

Da postanejo lažje prebavljivi, mehkejši in boljšega okusa, jih je treba namočiti.

Mandljeva moka je brezglutenski nadomestek običajni moki; biskvitu dajejo oreškast okus. Trenutno najbolj priljubljena sladka dobrota iz te moke, ki slovi po svoji prefinjenosti, so makroni.

Namočene in zmlete lahko uporabite kot osnovo za presne sladice in nadeve za peciva, nasekljane pa kot hrustljavi element različnih posipov.

Podajo se tudi slanim jedem, predvsem solatam, zelenjavnim prilogam, juham in enolončnicam, ribam ter perutnini.

So osnova za vegansko različico mleka, iz njih pa je mogoče pripraviti tudi maslo, podobno arašidovemu.

Pridelovanje

Največ mandljev pridelajo v ZDA (predvsem v Kaliforniji), na drugem mestu je Španija, sledijo pa ji Avstralija in druge države.

So koščičasti plod mandljevcev, ki spadajo v rod sliv. 

Zanimivost

Poznamo grenke mandlje, ki se uporabljajo predvsem za pridobivanje esenc, likerjev in olj, ter sladke, ki jih lahko jemo samostojno.

Ker mandljevec izvira iz biblijskih krajev, se pogosto pojavlja v svetopisemskih zgodbah, bodisi dobesedno bodisi kot simbol.

V Italiji iz kombinacije mandljev in mareličnih pešk pripravljajo znan liker amaretto. 

So bistvena sestavina pri pripravi marcipana.