MAKADAMIJA | Odlično

MAKADAMIJA

ZANIMIVOSTI

Iz mesa stiskajo dragoceno olje, ki se uporablja v prehrani, še pogosteje pa v kozmetiki, saj lepo navlaži kožo, lase in nohte.

Lupina makadamije velja za najtršo med vsemi oreščki, zato jih je treba streti s silo, ki je večja od 200 ton na kvadratni meter.

Največ teh oreščkov pojedo v ZDA (skoraj polovico svetovnega pridelka).

Makadamije ne obirajo z dreves, ampak pustijo, da popolnoma dozori in sama odpade.

UPORABA

Ima sladek, masleno bogat okus in kremasto teksturo, zato jih radi uporabljamo pri pripravi sladic.
Zelo se poda tropskim okusom, kavi in čokoladi.

Če oreščke popražimo ali popečemo, se sprosti olje, ki okrepi okus.

Podajo se tudi slanim jedem, predvsem solatam, zelenjavnim prilogam, juham in enolončnicam, od mesnih jedi pa k ribam, perutnini in svinjini. prav poseben okus ima meso, panirano z mletimi oreščki makadamije ali obogateno s pirejem iz teh oreščkov.

PRIDELOVANJE

Ti oreščki, ki jih prekrivata trda lupina in zelen ovoj, soplos istoimenskega zimzelenega avstralskega drevesa, ki zraste tudi do višine 15 metrov in daje približno 60 kilogramov plodov na leto.

Pridelava makadamije je razširjena v Južni Afriki, Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Kostariki in na Havajih ter še nekaterih drugih državah.

ZGODOVINA

Izvira iz Avstralije, kjer so jo v prehrani uporabljali že aborigini. Prvi jo je odkril Evropejec Allan Cunningham, leta 1857 pa jo je nemško-avstralski botanik Ferdinand von Mueller poimenoval po svojem prijatelju, kemiku Johnu Macadamu. Nekateri ga imenujejo tudi queenslandski ali havajski orešček.

Na začetku 20. stoletja so jo začeli gojiti tudi na Havajih, kjer so drevesa najprej uporabljali za zaščito pred vetrom na plantažah sladkornega trsa. 

Naši izdelki

Makadamija Odlično, 100 gMakadamija Odlično, 100 g
3,89 €
Varen nakup.

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

Hitra dostava.

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v največ dveh delovnih dveh.

Brezplačna dostava za nakupe nad 25 €.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.