Mak

Zgodovina

Gojili so ga že stari Egipčani, Minojci in Sumerci, izviral pa naj bi iz Azije.

V preteklosti so ga uporabljali kot sredstvo za uspavanje, bil pa je simbol plodnosti in bogastva.  

Uporaba

Makovo seme dobi okus šele, ko ga toplotno obdelamo. Uporablja se za posipe, v kruhih, mafinih ali palačinkah, zmlet pa kot nadev za razne sladice.

V Slovenij je najbolj znan kot nadev v prekmurski gibanici in potici ali na rezancih. 

Pridelovanje

Danes največ maka pridelajo na Češkem, v Turčiji in Španiji.

Vrtni mak spada med oljnice in je enoletnica. Zraste od 30 do 130 centimetrov visoko, cveti pa od junija do avgusta. Makovo seme za prehrano se pridobiva iz posušenih makovih glavic. 

Zanimivost

Makov cvet ima v nekaterih kulturah močan simbolni pomen – rdeči je predstavljal spomin na umrle britanske vojake, beli pa simbolizira mir in žensko solidarnost.

Z uporabo maka v ljudski medicini so se poigrali tudi v seriji Igra prestolov, kjer za pomiritev pijejo t. i. »makovo mleko«.