Kokosov sladkor

Zgodovina

Kokosov sladkor so predvidoma prvi začeli proizvajati v Maleziji, v okolici mesta Malacca, potem pa se je uporaba (in pridelava) razširila na širše območje pacifiških držav. V zahodnem svetu je postal priljubljen predvsem v zadnjih letih.

Uporaba

S kokosovim sladkorjem lahko nadomestimo belega v praktično vseh receptih, pogosto pa se pojavlja tudi v azijskih jedeh in marinadah.

Pridelovanje

Izdelan je iz nektarja palminih cvetov. Nektar najprej zbirajo neposredno na drevesih. Z nožem zarežejo na dno cveta in pustijo, da kaplja , nato pa ga segrevajo v velikih kovinskih posodah, dokler voda ne izpari in se nektar strdi oziroma kristalizira. 

Zanimivost

Največje nasade kokosovih palm imajo v Indoneziji, njihova skupna površina pa meri skoraj 4 milijone hektarjev. Večino nasadov obvladujejo manjši pridelovalci, ki so vklkučeni v različne programe za trajnostno pridelavo kokosovega sladkorja.