Indijski oreščki
Zgodovina
Izvirajo iz Brazilije.
V Evropo in druge dele sveta so jih v sredini 16. stoletja začeli izvažati Portugalci.
Uporaba
Nepogrešljivi so v presni in veganski kulinariki za pripravo slaščic, krem, moussov in solatnih polivk, zaradi svoje kremaste in sladke teksture pa so odlični tudi kot samostojni prigrizek. Zlasti priljubljeno je maslo iz indijskih oreščkov, ki ga lahko pripravimo kar doma, sicer pa se podajo tudi mesu (zlasti piščancu). Lahko jih začinimo in popražimo ter si pripravimo prigrizek ob gledanju televizije.
Pridelovanje
Pridelava indijskih oreščkov je razširjena v Vietnamu, Nigeriji, Indiji in na Slonokoščeni obali.
Oreščki so plodovi zimzelenega drevesa akažu, ki zraste do 14 metrov v višino in ima značilno kratko deblo nepravilnih oblik. Sadeži so podobni jabolku in so užitni, sam indijski orešček pa je nekakšen prirastek na teh sadežih in ga je treba pred zaužitjem obdelati.
Zanimivost
Surovi indijski oreščki so zeleni, obdaja pa jih zelo trda lupina, ki jo je treba odstraniti s prekuhavanjem, saj vsebuje strupene snovi.
So sorodniki pistacij, manga in bršljana – slednja vsebujeta isto vrsto strupa »urušiol«, ki lahko povzroča močne alergijske reakcije na koži.