INDIJSKI OREŠČKI | Odlično

INDIJSKI OREŠČKI

ZANIMIVOSTI

Surovi indijski oreščki so zeleni, obdaja pa jih zelo trda lupina, ki jo je treba odstraniti s prekuhavanjem, saj vsebuje strupene snovi.

So sorodniki pistacij, manga in bršljana – slednja vsebujeta isto vrsto strupa »urušiol«, ki lahko povzroča močne alergijske reakcije na koži.

UPORABA

Nepogrešljivi so v presni in veganski kulinariki za pripravo slaščic, krem, moussov in solatnih polivk, zaradi svoje kremaste in sladke teksture pa so odlični tudi kot samostojni prigrizek. Zlasti priljubljeno je maslo iz indijskih oreščkov, ki ga lahko pripravimo kar doma, sicer pa se podajo tudi mesu (zlasti piščancu). Lahko jih začinimo in popražimo ter si pripravimo prigrizek ob gledanju televizije.

PRIDELOVANJE

Pridelava indijskih oreščkov je razširjena v Vietnamu, Nigeriji, Indiji in na Slonokoščeni obali.

Oreščki so plodovi zimzelenega drevesa akažu, ki zraste do 14 metrov v višino in ima značilno kratko deblo nepravilnih oblik. Sadeži so podobni jabolku in so užitni, sam indijski orešček pa je nekakšen prirastek na teh sadežih in ga je treba pred zaužitjem obdelati.

ZGODOVINA

Izvirajo iz Brazilije.

V Evropo in druge dele sveta so jih v sredini 16. stoletja začeli izvažati Portugalci.

Naši izdelki

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v enem delovnem dnevu.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.