Dateljni

Zgodovina

Izvirajo iz Bližnjega vzhoda oziroma doline reke Ind. Gojili so jih že stari Mezopotamci, Egipčani in druga ljudstva s tega območja okoli 5000 pred našim štetjem.

Ime so dobili po stari grški besedi za prst – dáktulos.

Uporaba

Dateljne lahko jemo samostojno, zadnje čase pa so priljubljeni pri pripravi presnih sladic, saj so odlično vezivno sredstvo.

Datljeva pasta lahko nadomesti tudi karamelno omako ali sladkor v konvencionalnih sladicah.

Lahko jih napolnimo s svežim sirom in ovijemo v pršut ali slanino ter rahlo popečemo.

Polnjene z mandlji in posipane s kokosom si na Bližnjem vzhodu pogosto privoščijo namesto piškotov. 

Pridelovanje

Danes največ datljevih palm raste v Egiptu, Iranu in Savdski Arabiji.

Palme obrodijo šele štiri do osem let po zasaditvi. Ena palma letno obrodi do 70 do 170 kilogramov plodov, vendar ne dozorijo hkrati in jih morajo zato obirati večkrat v sezoni.

Obstaja ogromno vrst dateljnov, ki se razlikujejo glede na vsebnost sladkorjev, velikost, čas zorenja in podobno.

Zanimivost

Datljevo palmo imenujejo tudi »drevo življenja«, nasadi palm pa predstavljajo 3 % svetovnih kmetijskih površin ter so nacionalni simbol Savdske Arabije in Izraela.

V Omanu ob rojstvu dečka posadijo datljevo palmo, ki potem raste z njim in ga po ljudskem izročilu varuje pred pomanjkanjem hrane.

Iz koščic izdelujejo milo in celo črtalo za oči.