BRUSNICE | Odlično

BRUSNICE

Recept za piškote z brusnicami in pistacijo najdeš TUKAJ.

ZANIMIVOSTI

Brusnice se sušijo na podoben način kot grozdje ali rozine. Gre za delno dehidracijo svežih sadežev (z iztiskanjem sokov ali sušenjem na soncu in v senci), ki jim nato dodajo sladkor in manjše količine rastlinskega olja (za preprečevanje sprijemanja jagod).

Rastlina je odporna na zelo nizke temperature – tudi do -40 °C.

V angleško govorečih državah je priljubljena brusnična omaka, ki jo Britanci ponudijo k božični večerji, Američani pa na dan zahvalnosti. 

Samo 5 % brusnic na trgu je svežih, ostale posušijo, predelajo v sok, omake, kompote in podobno. Uporabljajo jih tudi za barvanje tkanin. 

UPORABA

Suhe brusnice so primerne za samostojen prigrizek; pred zaužitjem jih lahko namočimo.

Dodajamo jih žitaricam za zajtrk, mlečnim izdelkom, pecivu, palačinkam ali namazom. Z njimi lahko popestrimo solate ali pa divjačinsko meso.

Pogosto jih uporabljamo za različne mešanice oreškov in suhega sadja, z njimi lahko neposredno nadomestimo rozine ali katerokoli drugo suho sadje.

PRIDELOVANJE

Največje proizvajalke brusnic so ZDA, Kanada in Belorusija, v zadnjih letih pa proizvodnja najhitreje raste  Čilu.

Pritlikavi grmi brusnice spadajo med mahovnice in se lahko razrastejo do dva metra v širino, v višino pa lahko zrastejo le od 20 do 40 centimetrov. Sadeže obirajo konec poletja in jeseni.

ZGODOVINA

Izvirajo iz Severne Amerike in subpolarnih območij Evrazije. Indijanci so jih uporabljali v prehrani, zdravilstvu in kot naravno barvilo.

Naši izdelki

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v enem delovnem dnevu.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.