BANANA (ČIPS) | Odlično

BANANA (ČIPS)

ZANIMIVOSTI

V nekaterih kulturah (denimo hindujski in malajski) nosijo močan simbolni pomen in predstavljajo del daritev bogovom. Uporabljajo jih tako v vsakdanji kulinariki kot na različnih slavnostnih pogostitvah.

Ime sadeža izhaja iz jezika zahodnoafriškega ljudstva Volof, ki so ga poimenovali »banaana«, nato pa so ga prevzeli še Španci in Portugalci ter prenesli v angleško govoreče dežele.

So četrto najbolj pogosto pridelovano živilo na svetu, takoj za pšenico, rižem in mlekom.

UPORABA

Bananin čips je odličen samostojni prigrizek, lahko pa ga razlomimo in zmešamo z oreščki in drugim suhim sadjem, ga pomočimo v čokolado ali pa vmešamo v kosmiče za zajtrk. Ima zelo intenziven okus po bananah in je prijetno hrustljav.

PRIDELOVANJE

Največ banan za komercialne namene zraste v Indiji, na Kitajskem, v Ugandi in na Filipinih. Glavne svetovne izvoznice pa so Ekvador, Kostarika in Kolumbija.

Bananovec zraste v povprečju do 5 metrov v višino, listi pa so lahko dolgi tudi skoraj tri metre. Banane rastejo v šopih, ki se držijo t. »roke«, ki lahko nosi tudi do 50 kilogramov sadežev. 

ZGODOVINA

Banane so že pred 10.000 leti gojili na območju Papue Nove Gvineje in Jugovzhodne Azije, v 15. in 16. stoletju pa so jih Portugalci začeli kultivirati v vzhodnih afriških državah, na atlantskih otokih in v Braziliji. Takrat se je gojenje razširilo tudi na Karibe in v Srednjo Ameriko.

Naši izdelki

Banana čips Odlično, 200 g
1,65 €
Varen nakup.

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

Hitra dostava.

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v največ dveh delovnih dveh.

Brezplačna dostava za nakupe nad 25 €.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.