Arašidi
Zgodovina
Izvirajo iz Južne Amerike.
Najstarejše ostanke arašidov, stare približno 7600 let, so med arheološkimi izkopavanji odkrili v Peruju.
Uporaba
Arašidi se pogosto uporabljajo pri kuhanju, čeprav jih pri nas bolje poznamo kot prigrizek.
Arašidov ni priporočljivo jesti surovih, zato jih je treba pred zaužitjem toplotno obdelati in pražiti v olju ali s suhim zrakom. Arašidi se uporabljajo tudi za pripravo arašidovega masla, arašidovega olja in arašidove moke.
Z arašidi lahko popestrimo in obogatimo tako vegetarijanske kot mesne jedi. Iz njih si lahko sami pripravimo arašidovo maslo, ki se uporablja za zgostitev omak in mariniranje mesa. Odlični so v čokoladnih sladicah in sladoledu. Arašidovo olje je izjemno obstojno pri visokih temperaturah, zato je zelo primerno za praženje v voku.
Pridelovanje
Pridelava arašidov je močno razširjena v tropskih in subtropskih regijah. Poleg Južne Ameriked jih pridelujejo tudi v Severni Ameriki in Zahodni Afriki, rekorderka v količini pridelave pa je Azija.
Botanično spadajo arašidi v družino stročnic. Rastlina je enoletnica, ki zraste od 30 do 50 cm visoko, plodove/stroke pa razvije pod zemljo. Od tod tudi drugo ime za arašide – zemeljski oreščki.
Zanimivost
Čeprav jih poznamo zlasti kot živilo, jih pogosto opazimo na seznamu sestavin v kozmetični industriji.
20% vseh pridelanih arašidov se uporabi za proizvodnjo sladkarij.
Thomas Jefferson in Jimmy Carter, oba pridelovalca arašidov, sta postala tudi ameriška predsednika.