ČILI | Odlično

ČILI

ZANIMIVOSTI

Ostrino čilija merijo s Scovillovo lestvico, ki uporablja enoto SHU (ang. Scoville heat units). Enote temeljijo na vsebnosti kapsaicina, ki je "kriv" za pekoč okus čilijev. Lestvica ima šest stopenj, pri čemer v najbolj blago skupino spadajo čiliji z največ 20.000 enotami SHU, najbolj pekoči pa so čiliji s kar milijon SHU (ali več). 

Po svetu obstaja ogromno prireditev in festivalov, namenjenih ljubiteljem te začimbe, in tudi Slovenija ni izjema. V Šmarju pri Jelšah lahko vsako leta septembra obiščete Čili festival, kjer je mogoče med drugim poskusiti čili slovenskih pridelovalcev, čilijevo vino in druge izdelke ali pa tekmovati v kuhanju chillija con carne.

UPORABA

Čili je zelo uporaben v vsakdanji kuhinji, najdete pa ga lahko tudi v nekaterih naših izdelkih. Poleg arašidov in indijskih oreščkov s čilijem so tu še mandlji s čilijem in limeto ter indijski oreščki s sirom in čilijem. Vsi našteti izdelki so odlični kot prigrizki, lahko pa jih prav tako uporabite pri pripravi azijskih jedi. 

PRIDELOVANJE

Čili paprike spadajo v družino razhudnikovk in so torej botanične sorodnice paradižnika, jajčevcev in paprike.

Največ čilija pridelajo na Kitajskem, v Mehiki in Turčiji, v Evropi pa prednjači Španija. Največ različnih sort raste v Peruju. 

ZGODOVINA

Čili izvira iz Amerike. Gojiti so ga začeli pred 6000 leti v Mehiki, v prehrani pa so ga ljudje na tem območju uporabljali že stoletja prej. 

Naši izdelki

Varen nakup.

100% VAREN NAKUP

Zagotovljeno vračilo kupnine

Hitra dostava.

HITRA DOSTAVA

Naročila obdelamo in odpošljemo v največ dveh delovnih dveh.

Brezplačna dostava za nakupe nad 25 €.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za nakupe v
vrednosti nad 25 €.