Zeliščni čaji za vse dni v letu | Odlično

Zeliščni čaji za vse dni v letu

Zeliščni čaji se od ti. pravih čajev razlikujejo najprej po tem, da ne vsebujejo kofeina oziroma teina, imajo pa številne pozitivne lastnosti, ki dobrodejno vplivajo na človeka.

KOPRIVA (lat. Urtica dioica)

Kopriva je rastlina, ki jo poznajo po celem svetu. Čeprav nas omemba te rastline običajno najprej spomni, kako lahko "speče", je čaj iz listov koprive zaradi pozitivnih učinkov na telo obvezen del ljudske medicine že vsaj 5000 let. 

MATERINA DUŠICA (lat. Thymus vulgaris)

Poznamo jo tudi pod imenom vrtni timijan in je trajni polgrmiček, ki izvira iz Sredozemlja. Lističi so sivo - zelene barve, cveti pa vijoličasto, rožnato ali belo. Pogosto jo najdemo v vrtovih in kot okrasno rastlino v bližini domov. Zaradi svoje aromatičnosti jo uporabljajo tudi v kulinariki, v zdravilstvu pa jo povezujejo z zgornjimi dihalnimi potmi.

BEZEG (lat. Sambucus nigra)

Na svetu obstaja več deset vrst bezga, v Evropi pa je najbolj poznan črni bezeg. Cvetove lahko cvremo ali dodamo drugem testu, iz jagod ter posušenih svetov pa se izdeluje sok in marmelada. Bezgov čaj, ki ga lahko pijemo vročega ali hladnega, naj bi pomagal pri boljši odpornosti. 

ŠENTJANŽEVKA (lat. Hypericum perforatum)

Gre za zeliko, ki zraste do 60 centimetrov visoko in jo najdemo po celem svetu. V ljudski medicini se uporablja že iz časov Starega veka, ko naj bi jo uporabljal cesar Nero oziroma njegovi zdravnik Andromah. Nadnaravne lastnosti pa so ji pripisovali v Srednjem veku, saj običajno cveti okoli sončevega obrata. Takrat je tudi dan sv. Janeza Krstnika (24.junij), po katerem je dobila ime. Rdeča barva, ki kaplja iz rastline, naj bi simbolizirala kri tega mučenika. V ljudski medicini ji pripisujejo številne pozitivne vplive na fizično, v zadnjem času pa tudi psihično zdravje človeka.

DIVJI MAJARON (lat. Origanum vulgare)

Poznan tudi kot dobra misel ali origano je trajnica, ki zraste nekje do pol metra v višino in ima drobne škrlatne cvetove. Ima zelo značilno prijetno aromo in se uporablja tudi v mediteranski kuhinji. V sredjem veku so celo verjeli, da odganja čarovnice in hudiča. Danes je poznan predvsem kot sestavina planinskega čaja in seveda ot nepogrešljiva začimba na pici. V ljudski medicini se uporablja ob prehladih in želodčnih težavah.

RMAN (lat. Achillea millefolium)
Navadni rman je zelnata trajnica, ki lahko zraste tudi do enega meztra v višino in jo najdemo po celotni severni polobli. Nekoč so ga uporabljali tudi v prehrani, sicer pa najpogosteje v ljudski medicini za blaženje vnetij. Ime je dobil po Ahilu iz grške mitologije, ki naj bi z rmanom zdravil rane svojih vojakov. Pitje rmanovega čaja bi naj imelo številne pozitivne učinke na telo, zato je njegova uporaba precej razširjena tudi pri nas. 

ŠIPEK (lat. Rosa canina)

Šipek ali pasja vrtnica spada med divje vrtnice plezalke. Razraste se lahko tudi do 5 metrov v višino in ima bledo rožnate svetove, iz katerih se razvijejo vsem poznane rdeče jagode. V ljudski medicini se uporabljajo plodovi, ki jih najpogosteje pijemo v čaju. Čaj ima zelo prijeten okus in je znan po ptevilnih pozitivnih vplivih na čoveško telo.

 

Odlično

Izdelki

-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj kopriva
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj materina dušica
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj bezeg
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj šentjanževka
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio planinski čaj
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj rman
1,99 €
1,29 €
-35%
Krajši rok
uporabnosti!
bio čaj šipek
1,99 €
1,29 €