Zakaj in kako namakamo oreške | Odlično
Zakaj in kako namakamo oreške

Zakaj in kako namakamo oreške

ZAKAJ SUROVI OREŠKI NEKATERIM POVZROČAJO TEŽAVE?

Oreški so naravno zaščiteni pred zunanjimi vplivi, da imajo čim večjo možnost za ohranitev do vzklitja. Ena od snovi, ki ima pri tem pomembno vlogo, je fitinska kislina. To je organska kislina, v katero je vezan fosfor in je fiziološka zaščita rastlin, ki pa se pri človeku veže na minerale v prebavnem traktu in povzroča draženje ter zavira absorbcijo hranil. 

Poleg tega so problematični tudi encimski inhibitorji, ki preprečujejo prezgodnje vzklitje semen, pri človeku pa zavirajo presnovo, zaradi česar telo sploh ne pride do hranil, ki se v oreških nahajajo. 

Poleg naštetih so manj zaželene sestavine surovih oreškov še čreslovina (inhibitor absorbcije mineralov), ACE zaviralci (zaviralci presnove) in a goitrogeni (vpliv na delovanje ščitnice). Z namakanjem v slani topli vodi se razbije večina dražilnih sestavin, brez da bi živila izgubila pomembne maščobe in beljakovine. 

Omenjeno tehniko so poznala že ljudstva v starejši zgodovini, ko so zrna namakali v topli morski vodi.

KAKO NAMAKAMO OREŠKE?

Splošno navodilo je naslednje: pol kilograma izbranih oreškov damo v srednje veliko skledo in jih prelijemo s filtrirano vodo. Dodamo žlico ali dve nerafinirane morske soli in namakamo vsaj sedem ur (ali čez noč). Naslednji dan oreške speremo, razporedimo po pekaču in sušimo v pečici (pri temperaturi cca. 60°C) ali v dehidratorju, 12 - 24 ur. 

Shema: namakanje oreškov

 

 

Viri: https://blog.radiantlifecatalog.com/bid/69542/That-s-Nuts-A-Complete-Gui...

Odlično

Izdelki

Makadamija Odlično, 100 gMakadamija Odlično, 100 g
3,89 €
Mandlji Odlično, 400 g
6,85 €
Orehova jedrca Odlično, 500 g
7,69 €
Lešniki Odlično, 400 g
6,89 €
Pinjole Odlično, 70 g
3,46 €