V hribe z Odlično | Odlično
V hribe z Odlično

V hribe z Odlično

Slovenci imamo radi hribe, gore in pohode, o tem ni dvoma. Nekateri višinske metre nabirajo bolj poleti, precej pa je tudi takih, ki jih nekaj kapelj dežja, snega ali hladno vreme ne ustavi niti pozimi. Ne glede na to, v katero skupino spadate, nekaj je skupno vsem: nihče ne mara pretežkega nahrbtnika in vsak rad med potjo kaj prigrizne. 

Preden se odpravite na zahtevnejši pohod, je vsekakor dobro upoštevati splošna priporočila PZS za varno pohodništvo. Na prvem mestu je izbira poti, ki ustreza trenutni pripravljenosti oziroma kondiciji, ustrezno načrtovanje ture, izbira primerne opreme in obutve. Najbolje je hoditi v manjši skupini, ki se lahko prilagaja razmeram in sposobnostim posameznikov. Med hojo morate poskrbeti, da ostanete na označenih poteh in imate redne odmore, predvsem pa da za sabo ne puščate smeti ali drugih sledi, ki škodujejo okolju.

Zelo pomembno je, da med hojo zaužijemo dovolj tekočine (voda, čaj, izotonični napitki), predvsem pa moramo biti pozorni, ko nam začne zmanjkovati energije za poskočen korak. Takrat pridejo prav različni prigrizki, ki pa naj bodo čim bolj naravni in nasitni. Naš predlog so domače ali že narejene mešanice suhega sadja, oreškov, arašidov in tudi semen, lahko pa si pripravite tudi energijske kroglice ali žitne ploščice. Tako pripravljeni prigrizki so zelo priročni, ne zavzamejo veliko prostora, ne zahtevajo posebne priprave in si jih lahko povsem prilagodite svojem okusu.

Če boste mešanico pripravljali doma, priporočamo, da osnovo predstavlja suho sadje, kot so dateljni, suhe marelice, rozine in brusnice, nato pa dodate še nekaj hrustljavega - pražene lešnike, mandlje ali pa bučno seme. Če ne morete brez čokolade, priporočamo čokoladirane oreščke in suho sadje. Sestavine lahko zapakirate tudi posamično in jih mešate sproti. Če ne boste uporabili originalne embalaže, so dobra izbira ti. zip-lock vrečke ali pa plastične posode s pokrovi, ki jih je mogoče tesno zapreti. 

Odlično

Galerija slik

Izdelki