Semena v kuhinji: predlogi za uporabo | Odlično
Semena v kuhinji: ideje in predlogi za uporabo

Semena v kuhinji: predlogi za uporabo

Semena so odlična izbira za vnašanje novih tekstur ter okusov v vsakdanji prehrani in jih je zelo lahko vkomponirati v različne jedi. So energijsko bogata in hranljiva, saj vsebujejo prehranske vlaknine, beljakovine in različne vitamine ter minerale.

LANENA SEMENA

Pozitivne lastnosti lanu najbolje izkoristimo, če semena pred uporabo zmeljemo, saj tako poskrbimo za boljšo absorbcijo hranil. Uporabimo jih lahko v smutijih, pri peki piškotov in mafinov in v domači granoli. Zanimivo teksturo dodajo tudi kruhu in žemljicam. Zmešana z vodo so odlično nadomestilo za jajca v veganskih oziroma vegetarijanskih jedeh. Še ena zanimiva ideja je, da grobo zmleta semena vmešate v maslo iz oreškov ali zelenjavne namaze. Z njimi lahko nadomestimo tudi del drobtin v panadi za perutninsko meso. V vsakem primeru moramo pri povečanem vnosu lanenih semen ustrezno povečati tudi količino popite tekočine.   

SEZAMOVA SEMENA

Sezamovo seme je znano po svojem oreškastem okusu, ki ga poudarimo s hitrim praženjem na ponvi. Poleg tipične uporabe v panadah za perutninsko meso, ga lahko zmeljemo v tahini pasto, dodamo v sladice z navdihom z Bližnjega Vzhoda ali pa poudarimo okuse azijskih jedi. Posebej se podajo jedem iz stročnic ali žit, testeninam ter rižu in pa jedem iz različnih vrst mesa. Dodamo jih marinadi za tofu ali meso pred pripravo azijskih jedi, z njimi okrasimo zelenjavne jedi in tudi sladice. Za vsakdanjo uporabo si prepražena sezamova semena zmešamo s soljo (ti. "gomašio") in dodajamo jedem po okusu.  

SONČNIČNA SEMENA 

Sončnično seme je odlično nadomestilo za oreške v različnih receptih, tudi v obliki masla. Slednje pripravimo enako, kot podobna masla iz oreškov - rahlo prepražena ali surova semena stresemo v mešalnik in mešamo toliko časa, da nastane kremasta, mazljiva masa. Uporabljamo ga na enak način, kot druga masla. Sončnična semena teksturo in okus izboljšajo zelenjavnim burgerjem ter jedem s tuno ali lososom. Uporabimo jih lahko v mešanicah z drugimi semeni, oreški in suhim sadjem, v kosmičih za zajtrk in pa domačih energijskih tablicah. Ker so nežnejšega okusa, jih ni težko vključiti v različne jedi, pa naj bodo sladke, slane ali bolj pikantne. Podobno kot pri ostalih semenih, jih lahko pred uporabo na hitro prepražimo v vroči ponvi (maščobe ni potrebno dodajati).

BUČNA SEMENA

Bučno seme (ali, bolj po domače, bučnice) smo navajeni grizljati kar tako, vendar obstaja ogromno drugih načinov, kako z njimi popestrimo različne obroke. Pri zajtrku jih lahko kombiniramo s kosmiči, drugimi semeni in oreški ter suhim sadjem in naredimo domačo granolo. Dodamo jih čokoladnim piškotom ali piškotom s suhim sadjem, zelenjavnim pitam in tudi karamelnim sladicam. Za tiste z bolj izostrenim okusom bo zanimiv hernov pesto ali pa salsa omaka z svinjino, za osnovo katerih uporabimo bučnice. Ljubiteljem namazov bo všeč humus z zelišči, avokadom in celimi bučnicami ali pa skutni namaz z zdrobljenimi bučnimi semeni. Rahlo popražena posujemo po na žaru pečeni zelenjavi za hrustljavo teksturo in poudarjene naravne okuse. Možnosti je res nešteto.

  

Odlično