RSPO certificirano palmino olje | Odlično
RSPO certificirano palmino olje

RSPO certificirano palmino olje

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) je organizacija, ki se ukvarja s promoviranjem uporabe trajnostno pridelanega palminega olja. Nastala je leta 2004 na pobudo iniciative WWF (World Wildlife Fund). Združuje skoraj 3000 članov, med katerimi so tako proizvajalci in pridelovalci, kot trgovci, banke in nevladne organizacije. Skupni cilj je, da se pri pridobivanju palminega olja skrbi tudi za ohranjanje rastlinskih vrst, deževnega gozda in okolja na splošno, zaščito živali, da se za delo ne izkorišča otrok in da so odrasli delavci primerno plačani za svoje delo.

Palmino olje je najpomembnejše rastlinsko olje na svetu (30 % tržni delež, 47 milijonov ton pridelanega olja na leto). Pridobiva se iz mesa in koščic plodov oljne palme. Ker je povpraševanje po palminem olju zelo veliko, je pomembno, da se podjetja vključujejo v program trajnostne pridelave. 

Obstajajo različne sheme oz moduli certificiranja, v naši proizvodnji pa za praženje arašidov in oreškov uporabljamo modul B: Segregation (SG) (shema v galeriji).

To pomeni, da je certificirano olje v vseh fazah predelave in med prevozom fizično ločeno od necertificiranega. Zagotovljena mora biti sledljivost po celotni proizvodni verigi, vendar pa je mešanje različnih RSPO-SG certificiranih olj dovoljeno. Največja pozornost je torej namenjena sledljivosti, zato je potrebno ustrezno označevati tako izdelke kot dokumente.

 

* Spodnja shema je objavljena na povezavi: https://rspo.org/certification/supply-chains

Odlično

Galerija slik

Certifikat
Shema Segregated modula