PRESNO OZ. VAKUUMSKO SUŠENO SADJE | Odlično

PRESNO OZ. VAKUUMSKO SUŠENO SADJE

Kaj je presno suho sadje?

To je sadje, posušeno s pomočjo vakuuma pri temperaturi, ki ne presega 45°C. Je povsem brez dodanega sladkorja, barvil ali arom in ima (ob primernem shranjevanju) zelo dolg rok uporabnosti

Zakaj sušenje z vakuumom?

Vakuumsko sušenje omogoča nižje temperature pri sušenju, brez uporabe mikrovalov ali sevanja. To pomeni, da temperaturno občutljive snovi v sadju ohranijo svoje lastnosti. Sladkorji ne karamelizirajo, barve ne potemnijo in ohrani se več vitaminov. Taka vrsta sušenja tudi ne vpliva na teksturo sadeža. 

Uporaba presnega suhega sadja v prehrani

Presno suho sadje je že samo po sebi odličen prigrizek, uporabimo pa ga lahko tudi v kombinacijah z oreščki, konvencionalnim suhim sadjem, žitaricami, kosmiči in podobnim. Lahko ga uporabimo tudi kot dekorativni element na tortah, kolačkih in drugih sladicah, z njim nadomestimo sveže sadje v različnih receptih, ga vmešamo v smoothieje, granole in še bi lahko naštevali. Lahko ga tudi zmeljemo in uporabimo kot naravno barvilo in vir sadnega okusa v različnih jedeh. V stiku s tekočino razvije svoj poln naravni okus, zato je idealen tudi za različne napitke in koktejle. Če radi ustvarjate s čokolado, je presno sadje odličen barvit dodatek, ali pa kar glavna zvezda takih sladic. Možnosti je resnično neskončno. 

Prednosti pred svežim sadjem

Vsi vemo, da je najbolj priporočljivo uživati sezonsko sveže sadje. Ker pa marsikdo rad popestri svoje obroke (denimo z jagodami) tudi pozimi, je zagotovo odlična izbira presno suho sadje. Ker ga sušimo takrat, ko je v sezoni in se trudimo, da ga pridobimo iz čim bližje okolice (Slovenija, Italija...), ujamemo najboljši okus in najlepše barve, ki se nato ob primernem shranjevanju ohranijo mesece. Tako je gotovo boljšega okusa kot sadje, ki je pripotovalo iz rastlinjakov z drugega konca sveta. Presno sadje tudi ne splesni in ne gnije, če ga shranite v tesno zaprti posodi. Primerno je za uporabo doma, na poti in v pisarni, všeč pa bo tudi otrokom.

 

Odlično

Izdelki