Polnjena hokaido buča z orehi
Lastnost praznikov in posebnih priložnosti naj bi bila, da postrežemo nekaj, česar ne jemo vsak dan. Če imaš v shrambi kakšno hokaido bučo, te vabimo, da si privoščiš tole igrivo, pisano in uravnoteženo jed, popolno za jesenski in zimski čas.
Za pripravo potrebuješ:
- 1 hokaido bučo
- 100 g basmatega riža
- 50 g orehovih polovičk Odlično
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 1 vejica svežega rožmarina (1 žlička suhega)
- ščep cimeta
- ½ velike konzerve čičerike ali leče (200 g)
- ½ granatnega jabolka ali pest brusnic
- 100 g feta sira (ali veganske alternative)
- 20 g peteršilja
- olivno olje
Priprava:
01. Pečico segrejemo na 190 °C. Bučo prerežemo na pol, z žlico izdolbemo obe sredici in obe radodarno premažemo z olivnim oljem ter postavimo na pekač. Pečemo jih 40 do 45 min oz. do zlatorjave skorjice.
02. Po pekaču razporedimo še orehe in tudi te v pečico postavimo za 5 min. Pečene orehe nasekljamo in jih v manjši skodelici zmešamo skupaj s peteršiljem in granatnim jabolkom (ali pestjo nasekljanih brusnic).
03. Riž skuhamo po navodilih iz embalaže in ga ohranimo toplega.
04. Na žlici olivnega olja dobro prepražimo čebulo. Ko postekleni in se zapeče za minutko, dodamo še česen in začimbe (rožmarin, cimet).
05. V večji skledi skupaj zmešamo topel riž, popečeno čebulo, čičeriko/lečo, nadrobljeno feto in mešanico z orehi.
06. Bučo napolnimo s pripravljeno maso in jo postavimo v pečico še za nadaljnjih 10 min. Postrežemo toplo in za svežino še z malo peteršilja ter feta sira.
07. Jed serviramo še toplo.
Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (@earthlymonika).