Poletna juha z blanširanimi mandlji
Če ti manjka idej za lahka poletna kosila, imamo zate osvežujoč recept za juho, ki je hranljiva in polna vitaminov.
Sestavine (za 3-4 osebe):
2 žlici olivnega olja (20 g)
1/2 čebule (50 g)
250 g pora
100 g rumene buče
3 sveži šampinjoni (50 g)
1 lovorjev list
1 l zelenjavne (ali druge) jušne osnove
1 žlička soli, 1/2 žličke popra
+
2 žlici blanširanih mandljev (ali drugih oreščkov) (15 g)
pest svežega peteršilja (ali kombinacije drugih zelišč) (10 g)
lupinica ene bio limone
Postopek:
0 / PRIPRAVA: Čebulo in por fino nasekljaš. Gobice drobno narežeš. Bučo olupiš in narežeš na majhne kockice.
1 / PRAŽENJE: Večjo ponev ali lonec preliješ z dvema žlicama olivca in na njem prepražiš nasekljano čebulo in por. Ko posteklenita in nekoliko usahneta dodaš še malce rumene buče, tri šampinjone in lovorjev list. Pražiš 5 - 10 min, da se zelenjava občutno zmehča.
2 / KUHANJE: Preliješ z litrom zelenjavne jušne osnove, posoliš in popraš. Na majhnem ognju kuhaš nadaljnih 5 - 10 min.
3 / BLENDANJE: Polovico juhe zblendaš z 2 žlicama blanširanih madljev, pestjo svežega peteršilja in lupinico ene limone.
4 / FINIŠIRANJE: Iz juhe odstrani lovorjev list, zblendano mešanico prelij k preostali juhi in po želji dodatno začini.
*Quick tip* - to juhco lahko serviraš toplo ali hladno.
Recept je nastal v sodelovanju z Moniko Škorjanc (Instagram: @earthlymonika).