OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 2. del | Odlično
OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 2. del

OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 2. del

V prejšnjem prispevku smo začeli govoriti o novih načinih vključevanja oreškov v vsakdanjo prehrano. Danes nadaljujemo z mandlji, arašidi, indijskimi in brazilskimi oreščki.

Mnogi že uporabljajo mlete mandlje kot nadomestek običajne moke ali za paniranje perutnine, mi pa smo zbrali še nekaj izvirnih idej. Podajo se špinači, solatam z agrumi, jedem z jajčevci in porom. Kadar jih dodajate hladnim jedem, priporočamo, da jih za izboljšanje okusa malo popražite na ponvi brez olja. Poleg perutninskega mesa mandlji popestrijo tudi svinjino, jagnjetino in različne vrste ribjega mesa. Mandljevo maslo je odličen samostojni namaz, lahko pa ga kombiniramo z marmeladami, svežim sadjem in kakavom. Še veliko dobrih idej za vključevanje teh oreškov v prehrano najdete v receptih iz arabskega sveta.

Arašidi in arašidovo maslo so za mnoge že čisto vsakdanji prigrizek, vendar jih lahko vključimo tudi v bolj pisane jedi. Taki so denimo riževi rezanci s zelenjavo, sladko-kisle solate, ki jih dopolnjujejo tropski sadeži (mango) in pa jedi z brokolijem. Poleg perutnine, ki je najbolj uporabna za ustvarjanje z okusi, se podajo tudi rakcem, lososu in jedem z jagnjetino. Brez dvoma vsi poznate kombinacije s karamelo in čokolado, mi pa predlagamo še uporabo arašidov v piškotih, kremnih tortah in pitah.

Odkar so postale priljubljene različne presne in veganske sladice, se je razširila tudi uporaba indijskih oreščkov. Zaradi kremne teksture lahko celo nadomestijo smetano ali skuto, primerni pa so za kombiniranje s prav vsemi vrstami okusov. Bolj pikantne kombinacije lahko najdete tudi pod našo blagovno znamko. V vsakdanji kuhi jih priporočamo k jedem z različno zelenjavo, piščančjim mesom ali rakci. Z dodajanjem kvasnih kosmičev (in začimb) namočenim indijskim oreščkom lahko izdelamo veganski »sir« in ga uporabimo na enak način kot kravjega. Priležejo se jedem, ki izvirajo z Indijske podceline in so kot nalašč za eksperimentiranje s kombinacijami začimb in dišav.

Najredkeje med vsemi oreški se običajno spomnimo na brazilske orehe. Zaradi nekoliko višje cene in vsebnosti nekaterih hranil jih sicer tudi na splošno ne uporabljamo v večjih količinah, kar pa ne pomeni, da bi se jim morali v kuhinji popolnoma izogniti. Morda niste vedeli, da so (tako kot indijski oreščki) primerni za izdelavo veganskega sira in kremnih sladic in primerni tudi ko nadomestek navadnih orehov v solatah iz zelene listnate zelenjave. Podajo se tudi jedem s čokolado ter poživijo okuse klasičnih pit in tortic. Njihov okus zagotovo zaznamo prej, kot denimo okus indijskih oreščkov, vendar priporočamo, da daste priložnost tudi temu južnoameriškemu sadežu.

Odlično