OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 1. del | Odlično
Oreški v kuhinji

OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 1. del

Pri pripravi jedi (predvsem sladic) so oreški zelo uporabni, saj popestrijo okuse in teksturo brez zapletenih postopkov. Vajeni smo že klasičnih kombinacij, denimo čokolada z lešniki, jabolka z orehi ali pa karamelizirani mandlji. V tokratnem prispevku pa bomo pogledali, kako še lahko vključimo oreške v vsakdanji jedilnik na nekoliko drugačne, (pri nas) manj poznane načine.  

Začnimo kar z orehi. Če jih želimo kombinirati z mesom, sta najboljša izbira svinjina in piščanec - file v kosu ali zrezkih pred peko začinimo in povaljamo v drobljenih orehih. Pretlačeni z baziliko, česnom in parmezanom so odličen nadomestek pinjol v pestu za testenine. Popestrijo pa tudi zelenjavne jedi: lahko jih enostavno posujemo po mešanih solatah, toplih solatah iz ajdove kaše ali drugih žitaric, ali pa jih popečemo z brstičnim ohrovtom ali brokolijem.

Tudi lešniki so primerni za izdelavo pesta, poleg tega pa jih pogosto najdemo v receptih z brstičnim in navadnim ohrovtom. Njihov oreškast okus lahko odlično dopolni tudi jedi s šparglji, ali pa toplo - hladne solate s slanino in rozinami ali granatnim jabolkom. Zelo zanimiva  je ideja, da sesekljane lešnike uporabimo v tržaški omaki, ki jo prelijemo čez kuhane školjke. Okus lešnikov se poda tudi večjim morskim ribam – denimo trski.

Oreščki makadamije s toplotno obdelavo resnično razvijejo svoj okus, zato jih je vredno dodati različnim jedem. Če ste jih do zdaj poznali le kot prigrizek ali dodatek v smutijih, vam predlagamo, da jih vključite še v druge jedi. Odlični so v kombinaciji z avokadom in lososom ali svežo tuno, najdemo pa jih tudi v receptih s piščančjim mesom. Dovolj je, da grobo zdrobljene pred peko le posujemo po mesu, lahko pa jih tudi spasiramo v različne omake in jih uporabimo pri zgostitvi juh. Poleg avokada se lepo povežejo z okusom špinače, rukole in paprike. V sladicah se pogosto kombinirajo z belo čokolado ali brusnicami.  

O ostalih oreških več v naslednjem prispevku.

Veselo ustvarjanje vsem!

Odlično