OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin | Odlično
OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin

OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin

Beljakovine so pomemben del uravnotežene prehrane vsakega človeka, če pa smo telesno aktivni, njihov vnos običajno še povečamo, saj jih telo med drugim potrebuje za izgradnjo oziroma obnavljanje mišičnih tkiv. Ker jih telo ne more shranjevati »na zalogo«, moramo poskrbeti, da jih sproti vnašamo v telo.

Priporočena najmanjša količina beljakovin za odraslega človeka je 0,8 g na kilogram telesne teže. To pomeni, da potrebuje oseba, ki tehta 60 kilogramov, vsaj 48 g beljakovin na dan, da lahko normalno funkcionira. Če je oseba aktivna, se ukvarja s športom in tudi sicer večino časa preživi na nogah, pa je potrebno to količino še nekoliko zvišati in sicer tudi do dvakratnika osnovnega priporočila. Za točne izračune se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, mi pa smo priskrbeli nekaj informacij, kje vse se beljakovine »skrivajo« v naših izdelkih.

Nesporno je, da največ beljakovin povprečen človek dobi iz mesa, mleka in mlečnih izdelkov ter rib. Vegetarijanci in vegani take izdelke nadomestijo s tofujem, seitanom, kvinojo, ajdo in stročnicami. Za oboje pa je primerno, da v prehrano vključijo več oreškov in semen, ki odlično popestrijo jedilnik in prav tako prispevajo k pokrivanju dnevnih potreb po beljakovinah (poleg mnogih drugih hranil).

Pripravili smo seznam oreškov in seznam s povprečno vrednostjo vsebovanih beljakovin ter preračunom na porcijo (30 g). Največ beljakovin dobimo z arašidi, mandlji ter pistacijo in pa bučnimi semeni. Tudi sezam in sončnično seme sta pametna izbira, kadar je naš cilj višja vsebnost beljakovin, prav gotovo pa lahko rečemo, da so za človeško telo koristni prav vsi oreščki in semena (v ustreznih količinah).

Veselo grickanje!

 

 

Odlično

Galerija slik

OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin