Odlične slovenske tradicionalne sladice z orehi

Kategorija
Recepti

Slovenska tradicionalna kuhinja je znana po svoji raznolikosti, saj imamo na tem majhnem ozemlju kar 24 različnih kulinaričnih področij. Mešajo se vplivi sredozemske, alpske in balkanske kulinarike, imamo pa okoli 170 tradicionalnih jedi. 

Mnoge od teh jedi so pripravljene s suhim sadjem in oreški, v tem prispevku pa smo se osredotočili na tri sladice, ki jih pripravljamo iz orehov.

POTICA

Ko govorimo o tipičnih slovenskih jedeh, ne moremo mimo potice. Delajo jo z nadevom iz orehov (nekateri mu dodajo rozine), lahko pa jo napolnimo tudi z makovim nadevom ali nadevom iz mletih lešnikov, brusnic itd. Osnova za vsako potico je kvašeno testo, ki ga nato razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v podolgovato štruco. Predvsem v prazničnih dneh jo pogosto spečemo v okroglem modelu. 

Tradicionalni slovenski recept za orehovo potico je naslednji:

Sestavine za kvašeno testo:

1 kg moke
3 dag kvasa
3–4 rumenjaki,
3 dcl mlačnega mleka
12 dag masla
1 žlička soli
2 žlici sladkorja
mast za model

Sestavine za nadev:

60–70 dag orehov
20 dag medu
5 dag sladkorja
1–2 dcl mleka
1 jajce
cimet
malo ruma ali domačega žganja

Priprava:
Testo pripravite v toplem prostoru. Moki primešajte žličko soli, kvas pa pomešajte z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Pustite vzhajati na toplem. V sredini moke naredite jamico, vanjo vlijte stepena jajca, kvas, raztopljeno maslo in sladkor. Med mešanjem prilivajte mlačno mleko. Stepajte 15 min oz. dokler ne nastanejo mehurčki in se testo loči od sklede. Testo nato potresite z moko, pokrijte s prtičkom in pustite vzhajati na toplem.

Za pripravo nadeva zdrobljene ali zmlete orehe poparite z oslajenim mlekom. Med segrevajte, da postane tekoč. Dodajte ga orehom in primešajte cimet. Pustite, da se nadev ohladi, nato mu dodajte še eno jajce ali dve in ga/ju gladko vmešajte. Testo razvaljajte ½ cm debelo in ga premažite s še toplim nadevom. Tesno ga zvijte in položite v pekač. Potico pustite, da počasi vzhaja. Nekoliko se bo dvignila še v pečici. Pred peko potico premažite s stepenim jajcem.

Pecite jo eno uro, ko je pečena, pa jo v modelu ohlajajte še 15 minut. Po želji jo na koncu potresite še s sladkorjem.

 

PREKMURSKA GIBANICA

Gibanica je stara praznična in obredna jed, ki je znana po svojem posebnem videzu in sočni teksturi. Tudi videz nekoliko izstopa zaradi vseh plasti, ki jo sestavljajo. 

Za pripravo prekmurske gibanice, ki ustreza modelu za pečenje (pravokotni pekač, dimenzij 40 x 35 cm, ali
okrogla lončena posoda z zgornjim premerom 30 do 35 cm in višino 7 do 9 cm) potrebujemo: krhko testo,
vlečeno testo, nadeve (makov, skutni, orehov in jabolčni) in polive (smetanov in maščobni).

Nadevi:
Makov nadev pripravimo iz 30 dag drobno mletega maka, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja.

Skutni nadev pripravimo iz 1,2 kg polnomastne skute, 10 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev, 2 jajc in ščepca soli.

Orehov nadev pripravimo iz 30 dag mletih orehov, 10 dag kristalnega sladkorja in 1 vanilijevega sladkorja.

Jabolčni nadev pripravimo iz 1,5 kg jabolk - bolj kisle sorte, ščepca soli, 12 dag kristalnega sladkorja, 2 vanilijevih sladkorjev in ščepca cimeta.

Za smetanov poliv potrebujemo 8 dl smetane in 3 jajca.

Za maščobni poliv potrebujemo 25 dag margarine ali masla ali svinjske masti ali rastlinskega olja.

Priprava:
Ko so testa, nadevi in polivi pripravljeni, začnemo z oblikovanjem prekmurske gibanice. Najprej začnemo s plastjo krhkega testa, nanjo položimo plast vlečenega testa na katero razporedimo polovico makovega nadeva. Plast prelijemo z maščobnim in smetanovim polivom. Nato sledijo druga plast vlečenega testa s skutnim nadevom, tretja plast vlečenega testa z orehovim nadevom in četrta plast vlečenega testa z jabolčnim nadevom. Vsako plast nadeva polijemo z maščobnim in smetanovim polivom. Cel postopek se nato še enkrat ponovi v istem vrstnem redu tako da plasti maka sledi skuta, tej orehi in jabolka. Ko imamo osem plasti nadevov z ustreznimi vmesnimi plastmi vlečenega testa, se čez zadnji nadev potegne osmo plast vlečenega testa, ki se jo poškropi ali s smetanovim ali z maščobnim polivom in čez njo potegne še zadnjo, deveto plast vlečenega testa. Prekmursko gibanico pečemo do polne stopnje pečenosti. Višina posameznega kosa pečene prekmurske gibanice mora biti od 5 do 7 cm, njena teža pa ne več kot 25 dag.

 

ŠTRUKLJI

V Sloveniji imamo zagotovo okoli 100 različnih receptov za pripravo štrukljev in pri vsaki hiši jih pripravljajo nekoliko drugače. Lahko so kuhani, pečeni, slani ali sladki, z različnimi nadevi... Mi smo poiskali recept za odlične ajdove štruklje z orehi.

Sestavine:

300 g ajdove moke
1,5 l vode
1 žlička soli
180 g mletih orehov
4 žlice drobtin
1 jajce
2 dl kisle smetane

Priprava:

Zavremo lonec osoljene vode. Ajdovo moko presejemo v skledo in jo poparimo s pol litra osoljenega kropa. Z rokami moko zgnetemo v gladko testo. Če se nam testo med gnetenjem preveč lepi, ga po potrebi potresamo z ostro pšenično moko. Pripravljeno testo ohladimo.

Pripravimo nadev: v skledi zmešamo skupaj orehe, dve žlici drobtin, jajce in smetano.

Pristavimo velik lonec z litrom osoljene vode. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokanem prtu za nožev rob na debelo, namažemo z nadevom in s pomočjo prta zvijemo v štrukelj. Gazo ali krpo namočimo v vodi in ožamemo, razgrnemo na delovno površino in potresemo z drobtinami. Štrukelj zavijemo v pripravljeno krpo in povežemo z vrvico.

Štrukelj položimo v vrelo osoljeno vodo tako, da ga ena tretjina gleda iz vode. Kuhamo pokrito 40 minut na zmernem ognju.

Lonec odstavimo in počakamo 15 minut, da se štrukelj malo ohladi. Nato ga vzamemo iz vode, odvijemo, narežemo na rezine in položimo na krožnike.

 

Viri:

https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/potica-kraljica-slovenskih-praznicn…

http://prekmurska-gibanica.si/pages/si/domov.php

http://okusno.je/