Odlična presna gozdna torta
Priprava presnih tort je čisto preprosta, ampak so dostikrat te torte zelo težke in nasitne. Mi imamo zate recept za okusno, osvežilno presno torto z gozdnimi sadeži. Priprava je sorazmerno hitra, umazane posode pa ni skorajda nič. Edino kar moramo poudariti vnaprej, so indijski oreščki – nanje moraš misliti en dan prej, da se res fino zmehčajo za pripravo kreme, ki no tako res lahka.
Recept je za presno torto premera 20 cm.
Sestavine za podlago:
- 80 g orehovih jedrc Odlično (ali mletih orehov Odlično)
- 80 g mandljev Odlično (ali mletih mandljev Odlično)
- 160 g dateljnov Odlično
- 2 žlici kakava v prahu
- 50 g kokosovega masla
- žlica medu ali agavinega sirupa
Postopek:
Mandeljne in orehe zmelješ v multipraktiku do drobnega, dodaš 2 žlici kokosovega masla, dateljne in kakav. Zmiksaš v enotno zmes, fino potlačiš in poravnaš v disk v tortnem pekaču (če želiš lep rob, uporabi acetatno folijo, ni pa nujno).
Sestavine za kremo:
- 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 400 g čez noč namočenih indijskih oreščkov Odlično (če delaš torto isti dan, jih namakaj v topli vodi 3 ure, da pospešiš mehčanje)
- 300 g stopljenega kokosovega masla
- sok dveh limon
- 2 dl vode ali rastlinskega mleka
- 200 g kokosovega jogurta
- 7 žlic medu ali agavinega sirupa
Postopek:
Iz mešanice gozdnih sadežev nabereš poljubno sadje in ga porazdeliš po sredini diska. Preostalo sadje in ostale sestavine miksaš tako dolgo, da se vse skupaj poveže v gladko kremo (nič ne ne ustraši, če se ti bo na začetku sprijelo v kepo in zalepilo na robove; takrat ustaviš mikser in z žlico potisneš maso proti rezilu)- Po približno 5 minutah mešanja postane masa lepo gladka in jo lahko preliješ v model. V hladilniku naj počiva vsaj 8 ur ali pa vsaj 2 uri v zamrzovalniku).
Dober tek!
Recept je pripravila Ana (IG @amajcen).