Kokosov marmorni kolač
Ali se še spominjate sočnega marmornega kolača iz otroštva? Pripravili smo prenovljeno različico tega priljubljenega recepta, ki združuje tradicijo s sodobnim pridihom. Pri tej izboljšani različici smo šli korak dlje in dodali posebne sestavine, ki bodo še okrepile vašo ljubezen do tega slastnega posladka. Temni del kolača vsebuje stopljeno čokolado in kakav, kar mu doda še bolj globok in bogat okus. Kokosova moka poskrbi za rahlo in mehko teksturo, medtem ko kokosovo olje in kokosova smetana dodata nežno aromo in poudarita naravno sladkost. Rezultat je čudovito sočen kolač, ki bo vzbudil prijetne spomine na brezskrbne otroške dni.
Priprava tega kokosovega marmornega kolača je preprosta, recept pa prilagodljiv glede na vaše želje in prehranske potrebe.
Sestavine:
- 210 g pirine svetle moke
- 225 g kokosovega sladkorja
- 50 g kokosove moke
- 225 g kokosovega olja
- 50 g čokolade, vsaj 60 %
- 25 g kakava
- 4 jajca
- 2 žlici kokosove smetane
- 1 žlička pecilnega praška (vinskega kamna)
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
Posip:
- 20 g grenko sladke čokolade, vsaj 60 %
Priprava:
- Kokosovo olje stopimo. Moko presejemo s pecilnim praškom in premešamo. Podolgovat pekač (22 cm) ali okrogel manjši pekač namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
- Pripravimo vodno kopel. Nad njo svilnato stopimo sesekljano čokolado.
- V veliki skledi stepemo jajca in sladkor. Prilijemo kokosovo olje, kokosovo smetano in vaniljev izvleček. Na hitro stepemo, da se sestavine povežejo. Dodamo moko in penasto stepemo. Nazadnje vmešamo kokosovo moko.
- Polovico testa prelijemo v drugo skledo. Primešamo mu stopljeno čokolado in kakav.
- Polovico kokosovega testa nalijemo v pekač. Po njem naložimo čokoladno testo z žlico. Po vrhu nalijemo preostalo kokosovo testo. Po testu podolžno zarišemo eno, največ dve osmici. S pomočjo noža.
- Čokolado drobno sesekljamo in jo potresemo po testu.
- Kokosov marmorni kolač pečemo 70–80 minut. Pečen je, ko v sredo zaboden zobotrebec izvlečemo suh.
- Pečen kolač hladimo v pekaču 10 minut. Nato ga zvrnemo na rešetko/mrežico. Da se ohladi na sobno temperaturo.
Recept smo prilagodili po Gurman recepti.