Kam pa kam? | Odlično

Kam pa kam?

TRIGLAV & TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Tudi če (še) nisi v formi, da obiščeš naš najvišji vrh, lahko v njegovi neposredni okolici najdeš še veliko drugih zanimivosti in krajev, vrednih obiska. V parku živi kar 7.000 vrst živali in več kot 1.600 vrst rastlin. Veliko jih lahko vidiš med sprehajanjem med prostranimi gozdovi, visokimi grebeni in v krsitalno čisti vodi tamkajšnjih rek. Poleti je tam prav prijetno sveže, tako da ti med osvajanjem vrhov ne bo prevroče, vseeno pa ne pozabi na kopalke, saj ima tudi Bohinjsko jezero lepe plaže! Pozimi nikar ne pozabi spakirati še smuči, še bolj pa bo zabavno na saneh!

VELIKA PLANINA

Približno kot 1.500 m nad morjem se razteza največja slovenska visokogorska pašna planina, ki jo prav gotovo (pre)poznaš po značilnih pastirskih kočah. Vsega skupaj jih je več kot sto, razdeljene pa so v manjše gručice, med katerimi se laho sprehajaš. Na planino se lahko podaš peš iz različnih izhodišč, ali pa se v eno smer zapelješ z nihalko.

JAMNIK

Skoraj ga ni kraja v Sloveniji, da ne bi bilo v bližini cerkvice na hribu. Pogosto so te točke cilj za dnevno rekreativno hojo, nekatere pa so vredne tudi daljšega izleta na drug konec države. Med bolj znanimi je zagotovo Sv. Primož in Felicijan v bližini Kranja, obiščeš pa galahko peš, s kolesom in tudi z avtomobilom.

KOČEVSKI ROG

Ko pomisliš na pragozdove južne Slovenije, se verjetno najprej spomniš na medvede, volkove in rise, ki tukaj še vedno prebivajo. Najbolj pogumni se lahko odpravite na pot po roških gozdovih in čez širne kraške planote. Poleg bogate naravne dediščine pa je te kraje vredno obiskati tudi, če želiš izvedeti o partizanski Bazi 20 iz časov NOB.

POSTOJNSKA JAMA

Ne samo, da je tukaj doma človeška ribica, ta čudovita jama velja tudi za zibelko svetovne jamske biologije. Po njej te popeljejo tudi z vlakcem, poleg tega pa so čez celo leto organizirane različne prireditve in predstave, ki imajo med skrivnostnimi kapniškimi skulpturami prav poseben čar. V bližini moraš obvezno obiskati še največji jamski grad na svetu - Predjamski grad, nekdaj prebivališče pretkanega viteza Erazma Predjamskega.

KRAS & BRKINI

Nekje med Ljubljano in slovensko Obalo sta voda in topen kamen ustvarila čisto poseben svet, po katerem imajo ime podobne pokrajine po celem svetu - to je Kras. Tukaj lahko odkrivaš svet vina in odlične hrane na površju, ali pa se spustiš nekaj metrov v globino in obiščeš Škocjanske jame.Po pokrajini so posejane vasi, ki navdušujejo s svojo posebno arhitekturo, med njimi pa prav gotovo najbolj izstopa Štanjel. Če imaš rad/-a živali, si vzemi kakšen dan še za obisk Lipice, v jeseni pa se ne pozabi ustaviti v Brkinih, kjer rastejo najbolj sočna jabolka in slive. 

BLEJSKO JEZERO

Prav gotovo naše najbolj znano ledeniško jezero, ki ga krasi otoček s cerkvico. Odlična ideja za družiski izlet, saj okoli jezera vodi urejena pot, na otok pa te zapeljejo s tradicionalno pletno. Ko samo z Odlično prigrizki več ne zmoreš ustaviti kruljenja želodca, lahko izbiraš med različnimi restavracijami, za sladico pa ne pozabi na blejsko kremšnito. 

SLOVENSKA OBALA

Naša obala morda ni med največjimi na svetu, je pa zato med bolj raznolikimi. Obiščeš lahko sečoveljske soline in solinarski muzej, se sprehodiš po botaničnem vrtu ali kolesariš med morjem in okoliškimi hribčki po poteh nekdanje železniške proge Parenzane. Ko se ti zahoče malo mestnega utripa, je najboljša izbira Koper, med tem ko v Izoli in Piranu teče življenje počasneje, ozke ulice pa nudijo veliko sence in možnosti za raziskovanje v najbolj vročih dneh. Obiska obale ne sme biti brez sprehoda po Portorožu, kjer je tudi največ urejenih plaž in sladoleda. Če ne prej, se na poti domov ustavi še v Strunjanskem parku. Mesečev zaliv in značilne klife je res vredno videti z razgledne točke Strunjanom, še bolj pa se paše ohladiti v kristalno čisti vodi, ki ga obdaja.

LJUBLJANA

Glavno in hkrati največje mesto v Sloveniji je čedalje bolj priljubljena izletniška točka. Poleg obiska gradu in sprehoda po starem delu mesta vse do Zmajskega mostu, priporočamo še vožnjo z ladjico po Ljubljanici in obisk katerega od številnih muzejev ali galerij. Zelo praktičen način za spoznavanje mesta je tudi s kolesom - mreža točk za izposojo koles je dobro urejena, tako da kar pogumno. V mestu se vedno nekaj dogaja, veliko je prireditev na prostem, koncertov, tematskih vodenih ogledov, razstav, festivalov, športnih prireditev... skratka, vseh letnih časih lahko najdeš nekaj ustreznega zase. Za bolj gurmansko - uživaški dan v Ljubljani pa poskrbijo številne odlične restavracije, kavarne in slaščičarne.

CELJE

Knežje mesto ob Savinji ima vse, kar imajo veliki - čudovit grad z razgledom na mesto in velik del Savinjske doline, z obzidjem zaščiteno staro mestno jedro, sprehajalne poti ob reki, zelen mestni park, bogato gostinsko ponudbo, dobro kavo in prireditve za celo družino skozi vse leto. Je tudi odlično izhodišče za krajše pohode na okoliške hribe, pozimi pa se z bližnje Celjske koče lahko spustiš tudi s smučmi. 

MARIBOR

Pod zelenimi pobočji Pohorja ob reki Dravi leži drugo največje slovensko mesto. Najbolje ga spoznaš, če se odpraviš peš po starem mestnem jedru, vse do zaščitnega znaka Maribora - vodnega stolpa na Lentu. Ne pozabi si ogledati najstarejše vinske trte na svetu, ki ji Mariborčani rečejo kar Stara trta. Če želiš izkusiti celotno vinsko in kulinarično ponudbo tega mesta, pa se odpravi kar po Mariborski vinski turistični cesti. Če si bolj športne narave, se lahko vzpneš po številnih stopnicah na Kalvarijo, za večje izzive pa zavij nazaj proti Pohorju. Pozimi lahko tam seveda smučaš, poleti pa peš ali s kolesom najdeš najlepše razgledne točke.  

SRCE MED VINOGRADI & SLOVENSKE GORICE

KOZJANSKO & OBSOTELJE

Odpravi se med hribčke in hribe vzhodne Slovenije in odkrij čudovito naravo in simpatična mesteca in vasi z bogato kulturno dediščino. Med bivanjem v katerem od naravnih zdravilišč v Rogaški Slatini ali Podčetrtku izkoristi še kakšen dan za kolesarjenje po več kot 40 kilomterih urejenih kolesarskih poteh. Med raziskovanjem se ustavi v Olimju, kjer se med zidovi minoritskega samostana poleg tretje najstarejše evropske lekarne skriva še čisto prava čokoladnica! V preteklost se lahko ozreš tudi na prenovljenem gradu Podsreda, ali pa obiščeš muzej na prostem v Rogatcu. Skozi celo leto se odvijajo različne prireditve in koncerti, celo Festival čilija, v jeseni pa je najbolj priljubljen tradicionalni Praznik kozjanskega jabolka.

POMURJEPREKMURJE

Odpravi se proti "glavi" naše kokoške, v deželo štorkelj in neskončnih ravnin, ki jih obdajajo vinorodni grički. Raziskovanje lahko začneš že kar ob reki Muri, ob kateri se vijejo sprehajalne in kolesarske poti. Skorajda obvezno se moraš ustaviti pri Babičevem mlinu, kjer še vedno meljejo moko na tradicionalen način. V Murski Soboti lahko potem preveriš, če se odvija kakšna zanimiva prireditev ali koncert, ali pa se odpraviš v kateregaod naravnih zdravilišč. Med vožnjo ne pozabi pozornoopazovati okolice, polne čudovite narave in zanimive arhitekture. Da malo presekaš vso to neskončno ravnino, zavij proti Goričkem in poskusi katerega od lokalnih vin. Zelo bogata kulinarična ponudba te ne bo pustila na cedilu niti v teh koncih. Prepusti se zanimivim kombinacijam okusov, pa naj bo to sladoled z bučnim oljem, ajdova zlevanka z ocvirki ali pa slavna prekmurska gibanica. Zaključiš lahko v Lendavi, ki si jo lahko ogledaš z razglednega stolpa, nato pa si privoščiš umirjen oddih v objemu narave.

DOLENJSKA

Odpravi se vzdolž zelene reke Krke in odkrij čudovite kraje Dolenjske. Začni pri izviru pri Krški vasi, prehodi del Jurčičeve poti mimo Muljave, poišči kakšen lep tolmun za hitro osvežitev ali piknik ob vodi na poti proti Žužemberku, nato pa preveri še živahen utrip Novega mesta. Sprehodi se čez enega od mostov na Krki vse do starega mestnega jedra, nato pa se vzpni na bližnji hribček in občuduj okolico še s ptičje perspektive. Za sprostitev obišči katere od bližnjih toplic, ki so tudi odlično izhodišče za nadaljnje raziskovanje. Na poti do simpatične Kostanjevice na Krki se ne pozabi ustaviti pri gradu Otočec. Zelo zanimiv je tudi kulinarični zemljevid Dolenjske, dobro hrano pa pri njih tradicionalno spremlja vino cviček. Za nočitev lahko izbereš eno izmed številnih turističnih zidanic, kar velja za prav posebno doživetje. V Šentrupertu še obišči edinstveno Deželo kozolcev, kjer lahko izveš vse o tej slovenski arhitekturni posebnosti in si jih tudi ogledaš v muzeju na prostem.

DEŽELA ČEBEL

KOROŠKA

Razgibana pokrajina med reko Dravo in Uršljo goro skriva čudovito naravo, prijazne ljudi in veliko zaniivih krajev, vrednih obiska. Obišči kralja Matjaža globoko v podzemlju Pece, s kolesom prevozi številne kolesarske poti ali pa peš osvoji katerega od mnogih vrhov z razgledi vse do Avstrije. V Mežici si oglej, kako so živeli in delali rudarji, v sosednjih Prevaljah pa si lahko osvežiš zgodovinski spomin na konec 2. svetovne vojne in pa holmški boj za osamosvojitev Slovenije. V največjem koroškem mestu, Ravnah na Koroškem, spoznaj zgodovino železarstva, nato pa zavij proti Dravogradu in Radljam ob Dravi, kjer najdeš veliko možnosti za kopanje in druge vodne športe. Okolico razišči tudi s kolesom, urejene so različne trail poti. Če te vleče na pohod ali smučanje na višjih nadmorskih višinah, obišči Ribnco na Pohorju, kjer se najde nekaj zanimivega za celo družino.

VEŠ KAM, PA ŠE NE VEŠ, KAKO?

Če nočeš, da te med potjo skrbi, kje točno je tvoj cilj, priporočamo najem avtodoma pri Nestcampers. Z najemom podpreš mlado in zagnano ekipo, ki ponuja popolnoma opremljena bivalna vozila različnih velikosti, poleg tega pa so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč pri načrtovanju poti in drugih dilemah. Kot njihov gost imaš številne posebne ugodnosti po kampih v Sloveniji in drugod, sodelujejo pa tudi z organizatorji različnih doživetij. 

 

Odlično

Galerija slik