Fermentiran ajdov kruh s semeni
Tale res okusen fermentiran kruh iz ajdove kaše in hrustljavih semen, je odlična alternativa manj zdravim kruhom iz osiromašene bele moke. Tudi priprava je sila preprosta, terja le kanček organizacije iz vidika procesa fermentacije ajde.
Sestavine:
- 500 g zelene oz. hladno luščene ajdove kaše
- 230 ml vode
- 2 žlički soli
- 1 žlička bio kokosovega sladkorja
- 90 g sončničnih semen
- 70 g sezamovih semen
- 90 g bučničnih semen
Postopek:
1. Ajdo prelijemo s toliko vode, da je v celoti pokrita in pustimo namakati 6 ur.
2. Namočeno ajdo speremo in zblendamo z 230 ml vode. Vsebino iz blenderja prelijemo v skledo in pustimo, da 12 ur fermentira na sobni temperaturi.
3. Po 12 urah primešamo začimbe (sol, sladkor) in 90 g sončničnih semen nato pa maso prelijemo v manjši pekač obložen s peki papirjem.
4. Posujemo s sezamom in bučnicami in pečemo v vnaprej segreti pečici, cca. 90 min na 180 °C. Kruh lahko hranimo v hladilniku do 1 tedna.
Recept je pripravila Monika Škorjanc (@earthlymonika).