Blog | Odlično

Blog

Odlični krekerji s semeni

Odlični krekerji s semeni

V sodelovanju s Katjo iz Paleovegi, ki zelo rada uporablja izdelke Odlično, je nastal spodnji recept za hrustljave krekerje iz samih odličnih sestavin. Sestavine: 30 g chia semen 50 g sezama Odlično 50 g bučnih semen Odlično 50 g sončničnih semen...
Zakaj in kako namakamo oreške

Zakaj in kako namakamo oreške

ZAKAJ SUROVI OREŠKI NEKATERIM POVZROČAJO TEŽAVE? Oreški so naravno zaščiteni pred zunanjimi vplivi, da imajo čim večjo možnost za ohranitev do vzklitja. Ena od snovi, ki ima pri tem pomembno vlogo, je fitinska kislina. To je organska kislina, v...
Maščobe v oreških & arašidih: vse, kar morate vedeti

Maščobe v oreških & arašidih: vse, kar morate vedeti

Maščobe v prehrani so imele v preteklosti (in imajo še danes) zelo različen sloves. Bile so glavni krivec za prekomerno težo in slabo počutje ljudi, potem spet edina rešitev za vse mogoče zdravstvene težave. Kakorkoli pa obrnemo, jih človeško telo...

Zeliščni čaji za vse dni v letu

Zeliščni čaji se od ti. pravih čajev razlikujejo najprej po tem, da ne vsebujejo kofeina oziroma teina, imajo pa številne pozitivne lastnosti, ki dobrodejno vplivajo na človeka. KOPRIVA (lat. Urtica dioica) Kopriva je rastlina, ki jo poznajo po...

Odlične slovenske tradicionalne sladice z orehi

Slovenska tradicionalna kuhinja je znana po svoji raznolikosti, saj imamo na tem majhnem ozemlju kar 24 različnih kulinaričnih področij. Mešajo se vplivi sredozemske, alpske in balkanske kulinarike, imamo pa okoli 170 tradicionalnih jedi.  Mnoge od...
V hribe z Odlično

V hribe z Odlično

Slovenci imamo radi hribe, gore in pohode, o tem ni dvoma. Nekateri višinske metre nabirajo bolj poleti, precej pa je tudi takih, ki jih nekaj kapelj dežja, snega ali hladno vreme ne ustavi niti pozimi. Ne glede na to, v katero skupino spadate,...

PRESNO OZ. VAKUUMSKO SUŠENO SADJE

Kaj je presno suho sadje? To je sadje, posušeno s pomočjo vakuuma pri temperaturi, ki ne presega 45°C. Je povsem brez dodanega sladkorja, barvil ali arom in ima (ob primernem shranjevanju) zelo dolg rok uporabnosti.  Zakaj sušenje z vakuumom?...

GLUTEN: IZJAVA TIMA ZA KAKOVOST

Ker se pojavlja veliko vprašanj kupcev glede prisotnosti glutena v izdelkih blagovne znamke Odlično in Tasty, objavljamo izjavo našega tima za kakovost, ki obravnava to tematiko. "Naše suho sadje in oreščki v veliki večini ne vsebujejo glutena in...
Suho sadje

SUHO SADJE: DEJSTVA IN ZANIMIVOSTI

VRSTE SUHEGA SADJA V grobem suho sadje delimo glede na to, kako je posušeno in (če) so mu dodani sladkorji, konzervansi in podobno. Konvencionalno suho sadje je posušeno na soncu ali v sušilnih tunelih in načeloma nima dodanega sladkorja. To so...
RECEPT: Domača granola

RECEPT: Domača granola

Sestavine: - 1 do 2 skodelici ovsenih kosmičev - pest mandljev Odlično, grobo narezanih - pest brusnic sladkanih z ananasovim sokom Odlično - pest indijskih oreščkov Odlično, grobo narezanih - žlička mletega cimeta - žlička vaniljevega ekstrakta -...
Shramba na štirih kolesih

Shramba na štirih kolesih

Eden od zelo priljubljenih načinov potovanja je prav gotovo raziskovanje z avtomobilom oziroma avtodomom ali po domače - camperjem. Na pot se lahko odpravite v vseh letnih časih (in ne samo poleti), še posebej, če se radi izogibate pretirani gneči...
RECEPT: Piškoti s čokolado in praženimi lešniki

RECEPT: Piškoti s čokolado in praženimi lešniki

Sestavine: - 1 žlica vaniljevega sladkorja - 200 g črne moke - 100 g sladkorja v prahu - 1 jajce - 125 g masla - ščep soli - 60 g koruznega škroba - 1 čajna žlička pecilnega praška - 100 g čokoladnih kapljic - 100 g praženih lešnikov Odlično (grobo...
RSPO certificirano palmino olje

RSPO certificirano palmino olje

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) je organizacija, ki se ukvarja s promoviranjem uporabe trajnostno pridelanega palminega olja. Nastala je leta 2004 na pobudo iniciative WWF (World Wildlife Fund). Združuje skoraj 3000 članov, med katerimi so...
RECEPT: Biryani z indijskimi oreščki in suhim grozdjem

RECEPT: Biryani z indijskimi oreščki in suhim grozdjem

SESTAVINE: - skodelica basmati riža - drobno narezana čebula - žlica rumene curry paste - cvetača, brokoli in grah (po okusu, vsega skupaj vsaj dve skodelici) - v terilniku strte začimbe (sol, kurkuma, seme koriandra, seme janeža) - 30 g indijskih...
RECEPT: Pekanove karamele s pomarančo

RECEPT: Pekanove karamele s pomarančo

Pekane oziroma ameriške orehe lahko pri peki uporabimo na vsaj toliko načinov, kot navadne orehe. Še posebno jih priporočamo takrat, ko želimo bolj kremasto teksturo in okus. Mi smo jih uporabili v zelo enostavnem receptu za karamele s presnimi...
OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin

OREŠKI IN SEMENA: Odličen rastlinski vir beljakovin

Beljakovine so pomemben del uravnotežene prehrane vsakega človeka, če pa smo telesno aktivni, njihov vnos običajno še povečamo, saj jih telo med drugim potrebuje za izgradnjo oziroma obnavljanje mišičnih tkiv. Ker jih telo ne more shranjevati »na...
OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 2. del

OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 2. del

V prejšnjem prispevku smo začeli govoriti o novih načinih vključevanja oreškov v vsakdanjo prehrano. Danes nadaljujemo z mandlji, arašidi, indijskimi in brazilskimi oreščki. Mnogi že uporabljajo mlete mandlje kot nadomestek običajne moke ali za...
Hruške z mandlji in rozinami Odlično

RECEPT: Hruške z mandlji in rozinami thompson Odlično

Radi imamo jesen, ko se listje obarva v najlepše barve, na mizi pa se znajdejo številni domači pridelki, polni okusa in vitaminov. Če imate na zalogi sladke hruške, predlagamo odlično in hitro pripravljeno sladico z mandlji in rozinami. SESTAVINE...
Oreški v kuhinji

OREŠKI V KUHINJI: Kako kombiniramo okuse? – 1. del

Pri pripravi jedi (predvsem sladic) so oreški zelo uporabni, saj popestrijo okuse in teksturo brez zapletenih postopkov. Vajeni smo že klasičnih kombinacij, denimo čokolada z lešniki, jabolka z orehi ali pa karamelizirani mandlji. V tokratnem...
focaccia s tartufi in šparglji

RECEPT: Focaccia s šparglji in tartufi

TESTO: - 1 manjša čebula, narezana in prepražena na olivnem olju - 50 g bele moke - 100 g polnozrnate moke - ščep soli oz.po okusu - 1 žlica olivnega olja - 1 suh paradižnik, narezan na majhne koščke in prepražen skupaj s čebulo - 1 žlička...
piškoti pistacija brusnica

RECEPT: Piškoti s pistacijo in brusnicami Odlično

V receptu smo uporabili Odlično brusnice, ki lepo dopolnjujejo okus pistacije, poleg tega pa so bolj sočne in mehke od navadnih. Piškoti so lepo krhki in jih lahko naredite tudi brez glutena – namesto navadne moke uporabite ovseno in dodajte še pol...
tofu s sezamom in medom

RECEPT: Tofu s sezamom Odlično in medom

Sezamova semena so vsestransko uporabna in jih zaradi specifičnega, a nežnega okusa lahko uporabimo tako v sladkih kot v slanih jedeh.  Pripravili smo recept, ki ne vsebuje mesa, je pa poln odličnih azijskih okusov: tofu s sezamom in medom....

RECEPT: Goji “rjavčki”

Sloviti “rjavčki” (ali brownies), ki jih poznamo predvsem iz ameriške kulture, so čedalje bolj priljubljeni tudi pri nas. Za vas smo našli nekoliko bolj zdravo različico, ki pa je zelo enostavna za pripravo, poleg tega pa vsebuje bioOdlično jagode...

RECEPT: Odlično energijske bombice

Za dober začetek dneva ali pa dozo dodatne energije pred treningom so idealne Odlično energijske kroglice, pripravljene iz samih super sestavin. Sestavine: 200-300 g mandljev Odlično 50 g lanenih semen Odlično 50 g bučnih semen Odlično 50 g...